Ha sajtról van szó, természetesen azonnal a bor jut eszünkbe, méghozzá többnyire vörös. De nemcsak a sajtokhoz, hanem süteményektől a halakig, gyümölcsös desszertektől a vadételekig és hidegtálakig számos ínycsiklandozó étel pompás kiegészítője a bor. Az alkoholon és cukron kívül a bor értékes biogén anyagokat, szerves savakat, cserzőanyagokat, vitaminokat, enzimeket, aminosavakat és ásványi sókat is tartalmaz. Mérsékelt fogyasztása nemcsak gyomor- és emésztési problémák, hanem szívbántalmak ellen is hatásos. A borok gazdag kínálatával találkozhatunk a boltokban, de mit vegyünk figyelembe a vásárláskor?
A fehérborok fehér, a vörös- és rozéborok sötét szőlőből készülnek. A rozéborok, bár a vörösborokhoz sorolandók, érdekes átmenetet képeznek a fehér- és a vörösborok között. Vagy a kék szőlő azonnali préseléséből készítik, innen kapta a nevét például a Blanc de Noirs - fehér feketéből, vagy sötét szőlőből préselve fehérborként erjesztik őket.